Süs tavukçuluğu ile uğraşanların yaşadığı problemlerden biri de döllü yumurta oranının düşük olmasıdır. Döllü yumurta oranının düşüklüğü ve kuluçka makinesine konulan yumurtaların dölsüz olması, kişileri hem ticari kayba uğratıyor hemde hayal kırıklığına.
Yumurtaların neden dölsüz olduğu ve çıkım alınamadığına ilişkin tespitlerim şunlardır.
1- Kümeslerin ısı-ışık-nem-yem-oksijen-karbondioksit değerlerinin normal olmaması.
2- Horoz sayısının 8-10 tavuğa 1 horoz oranına göre yetersiz olması, ve horozların haftada 2-3 gün dinlendirilmemesi.
3- Horoz sayısının gereğinden fazla olması ve horozların bir birinin eşleşmesine müsaade etmemesi.
4-Selenyum, E vitamini, Bakır, Çinko vb. üremeyle alakalı mineral ve vitamin yetersizliği
5-Horozların ve tavukların yaşlarının uygun olmaması. Burada en yüksek verimli horozların 2-3 yaşındaki horozlar olduğunu vurgulamak isterim.
6-Döllü olduğu halde yumurtaların yanlış yerde saklanması. Yumurtaların 27 derece ve üzerinde sıcaklığa sahip yanlış ortamda saklanması.
7-Döllü yumurtaların yanlış viyollerde nakledilmesi ve nakil sırasında aşırı çalkalanıp ısınması.
8-Döllü yumurtanın kalibrasyonu yanlış kuluçka makinelere konarak bozulması.
9-Her şeyi sağlam kuluçka makinesini doğru dürüst kullanmayı bilmeyen ancak doğru bildiğini sanan kişiler tarafından yanlış kullanılıp yumurtaların zayi edilmesi.
10- Yumurta kabuk kalınlığının istenenden yüksek olması. Bu durum besleme ve tavuğun yaşı ile alakalıdır.
Yukarıda aklıma gelen en önemli on sebebi sıraladım. Ancak bütün sebeplerin bunlardan ibaret olmadığını da unutmamak lazım.
Ticareti yapılan süs tavuğu yumurtalarında döl oranı hangi sınırlar içinde normal kabul edilmelidir ?
Bu sorunun cevabını verecek otorite 2016 yılında kurulan Türkiye Süs Tavukları Federasyonu olmalıdır.
Bizim önerimiz ; Ticari yumurta üreten süs tavukçusu, pazarladığı yumurtalarına çıkmayan kalemle imza atmalı yada özel damgasını basmalıdır. Ticareti yapılan süs tavuğu yumurtasında döl oranı yüzde 50 olduğunda normal kabul edilmelidir. Yüzde 50 altında dölsüz çıkan yumurta bedeli satıcılar tarafından alıcıya ödenmelidir.
Peki yüzde 50 i neye göre tespit ediyoruz. Her şey normal ve ideal olsa dahi tavukçulukta yüzde 15 oranında dölsüz yumurta olması gayet normaldir. Geriye yüzde 85 döllü yumurta kalır. Yüzde 85 döllü yumurtanın nakil sırasında zarar görmesi Türkiye şartlarında gayet olağandır.
Çünkü otobüsler yumurta kabul etmiyor, edenler muavinlerin elinde otobüsün altında bulunan bagajda muhafaza ediyor yada yumurtayı pazarlayan kişi otogarlara gitmek istemeyip yumurtaları kargo ile yolluyor. Kargoların hali malumunuz. Koliler elden ele atılarak, fırlatılarak araçlardan araçlara aktarılabiliyor. Koli üst yönleri bilinçsiz kişiler tarafından alta getirilebiliyor. Yada koli gideceği adrese ulaşana kadar en az beş on aktarma merkezinde el değiştirip aşırı çalkalanmaya maruz kalabiliyor. Bu sebepler döl oranını kesinlikle düşürüyor.
Yukarıda aktarılan sebepler göz önünde tutularak %50 oranını öneriyoruz. Ancak döllü olup ta kuluçka makinelerine, kuluçkahanelere, yada alıcı hatalarına bağlı çıkımı olmayan döllü yumurtalar satıcıyı bağlamamalıdır. Yumurtaların döllü olup olmadığı çıkmayan yumurtaların kırılması ve videosunun çekilmesi ile anlaşılacaktır. 3-5 günlük gelişim geçirmiş döllü yumurtalarda ki civcivler dahi belli olmaktadır.
Mustafa ÇİMEN
VETERİNER HEKİM
KAYSERİ SÜS TAVUKLARI VE BAHÇE HAYVANLARI
YETİŞTİRİCİLERİ DERNEĞİ BAŞKANI
Yumurtaların neden dölsüz olduğu ve çıkım alınamadığına ilişkin tespitlerim şunlardır.
1- Kümeslerin ısı-ışık-nem-yem-oksijen-karbondioksit değerlerinin normal olmaması.
2- Horoz sayısının 8-10 tavuğa 1 horoz oranına göre yetersiz olması, ve horozların haftada 2-3 gün dinlendirilmemesi.
3- Horoz sayısının gereğinden fazla olması ve horozların bir birinin eşleşmesine müsaade etmemesi.
4-Selenyum, E vitamini, Bakır, Çinko vb. üremeyle alakalı mineral ve vitamin yetersizliği
5-Horozların ve tavukların yaşlarının uygun olmaması. Burada en yüksek verimli horozların 2-3 yaşındaki horozlar olduğunu vurgulamak isterim.
6-Döllü olduğu halde yumurtaların yanlış yerde saklanması. Yumurtaların 27 derece ve üzerinde sıcaklığa sahip yanlış ortamda saklanması.
7-Döllü yumurtaların yanlış viyollerde nakledilmesi ve nakil sırasında aşırı çalkalanıp ısınması.
8-Döllü yumurtanın kalibrasyonu yanlış kuluçka makinelere konarak bozulması.
9-Her şeyi sağlam kuluçka makinesini doğru dürüst kullanmayı bilmeyen ancak doğru bildiğini sanan kişiler tarafından yanlış kullanılıp yumurtaların zayi edilmesi.
10- Yumurta kabuk kalınlığının istenenden yüksek olması. Bu durum besleme ve tavuğun yaşı ile alakalıdır.
Yukarıda aklıma gelen en önemli on sebebi sıraladım. Ancak bütün sebeplerin bunlardan ibaret olmadığını da unutmamak lazım.
Ticareti yapılan süs tavuğu yumurtalarında döl oranı hangi sınırlar içinde normal kabul edilmelidir ?
Bu sorunun cevabını verecek otorite 2016 yılında kurulan Türkiye Süs Tavukları Federasyonu olmalıdır.
Bizim önerimiz ; Ticari yumurta üreten süs tavukçusu, pazarladığı yumurtalarına çıkmayan kalemle imza atmalı yada özel damgasını basmalıdır. Ticareti yapılan süs tavuğu yumurtasında döl oranı yüzde 50 olduğunda normal kabul edilmelidir. Yüzde 50 altında dölsüz çıkan yumurta bedeli satıcılar tarafından alıcıya ödenmelidir.
Peki yüzde 50 i neye göre tespit ediyoruz. Her şey normal ve ideal olsa dahi tavukçulukta yüzde 15 oranında dölsüz yumurta olması gayet normaldir. Geriye yüzde 85 döllü yumurta kalır. Yüzde 85 döllü yumurtanın nakil sırasında zarar görmesi Türkiye şartlarında gayet olağandır.
Çünkü otobüsler yumurta kabul etmiyor, edenler muavinlerin elinde otobüsün altında bulunan bagajda muhafaza ediyor yada yumurtayı pazarlayan kişi otogarlara gitmek istemeyip yumurtaları kargo ile yolluyor. Kargoların hali malumunuz. Koliler elden ele atılarak, fırlatılarak araçlardan araçlara aktarılabiliyor. Koli üst yönleri bilinçsiz kişiler tarafından alta getirilebiliyor. Yada koli gideceği adrese ulaşana kadar en az beş on aktarma merkezinde el değiştirip aşırı çalkalanmaya maruz kalabiliyor. Bu sebepler döl oranını kesinlikle düşürüyor.
Yukarıda aktarılan sebepler göz önünde tutularak %50 oranını öneriyoruz. Ancak döllü olup ta kuluçka makinelerine, kuluçkahanelere, yada alıcı hatalarına bağlı çıkımı olmayan döllü yumurtalar satıcıyı bağlamamalıdır. Yumurtaların döllü olup olmadığı çıkmayan yumurtaların kırılması ve videosunun çekilmesi ile anlaşılacaktır. 3-5 günlük gelişim geçirmiş döllü yumurtalarda ki civcivler dahi belli olmaktadır.
Mustafa ÇİMEN
VETERİNER HEKİM
KAYSERİ SÜS TAVUKLARI VE BAHÇE HAYVANLARI
YETİŞTİRİCİLERİ DERNEĞİ BAŞKANI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder