Ülkemizde resmi verilere göre 2000 yılında nüfus 63,1 milyonken 335 bin ton et,8732 bin ton süt üretilmiştir. Kişi başı 5,3 kg et 13,8 lt süt düşmüştür
2018 yılında nüfusumuz 80,2 milyona yükselmiş et üretimimiz ise 990 bin ton olarak, süt üretimimiz ise 20700 bin ton olarak gerçekleştirilmiştir. Kişi başı12,3 kg et, 25 lt süt üretilmiştir.
Resmi veriler 2000 yılında 9 milyon sığır varlığı olduğunu söylerken, 2018 yılında sığır varlığının 17 milyona yükseldiğini söylemektedir.
Hayvan sayısının artışı yanında et ve süt üretimimiz yükselirken hayvan başı verimliliğinde yükseldiği dikkat çekmektedir.
2000 yılında ortalama karkas ağırlıkları 190 kg iken 2018 de ortalama karkas ağırlığı 280 kg a çıkmıştır. Avrupa karkas ağırlık ortalaması 2018 de 290 kg dır.
Bu değerlendirmeler yapılırken fao verilerine göre 2000 yılında Arpa, Buğday, Tritikale, Yulaf fiyatları ortalaması uluslararası piyasada 156 dolar, 2005 de 221 dolar, 2010 da 302 dolar ve 2018 de aynı hububatların ortalama fiyatı ise 251 dolara yükselmiştir.
2000-2018 arası et ve yem dengesi ele alınacak olunursa yükselen yem fiyatlarından dolayı üretici aleyhine olan ekonomik durum dikkat çekmektedir. Üreticinin 1 torba yem alması için ne kadar et vermesi gerektiği aşağıda dikkatinize sunulmuştur.
2000 yılında kesim fiyatları ortalaması 2,84 tl, yemin kilo fiyatı 0,05 tl, 1 torba yem için 0,88 kg et
2005 de kesim fiyatları ortalaması 9,56 tl, yemin kilo fiyatı 0,3 tl, 1 torba yem için 1,56 kg et
2010 yılında kesim fiyatları ortalaması 18,41 tl, yemin kilo fiyatı 0,47 tl,1 torba yem için 1,24 kg et
2015 yılında kesim fiyatları ortalaması 21,14 tl, yemin kilo fiyatı 0,74 tl, 1 torba yem için 1,75 kg et
2017 yılında kesim fiyatları ortalaması 26,1 tl, yemin kilo fiyatı 0,90 tl, 1 torba yem için 1,72 kg et
2018 yılında kesim fiyatları ortalaması 28,5 tl, yemin kilo fiyatı 1,3 tl, 1 torba yem için 2,28 kg et
Hayvancılığa ve tarıma ayrılan destekler merkezi bütçenin % 2,7 sini oluşturmaktadır. 2019 da yaklaşık olarak 26,5 milyar tl destek ayrılmıştır.
2018 yılında nüfusumuz 80,2 milyona yükselmiş et üretimimiz ise 990 bin ton olarak, süt üretimimiz ise 20700 bin ton olarak gerçekleştirilmiştir. Kişi başı12,3 kg et, 25 lt süt üretilmiştir.
Resmi veriler 2000 yılında 9 milyon sığır varlığı olduğunu söylerken, 2018 yılında sığır varlığının 17 milyona yükseldiğini söylemektedir.
Hayvan sayısının artışı yanında et ve süt üretimimiz yükselirken hayvan başı verimliliğinde yükseldiği dikkat çekmektedir.
2000 yılında ortalama karkas ağırlıkları 190 kg iken 2018 de ortalama karkas ağırlığı 280 kg a çıkmıştır. Avrupa karkas ağırlık ortalaması 2018 de 290 kg dır.
Bu değerlendirmeler yapılırken fao verilerine göre 2000 yılında Arpa, Buğday, Tritikale, Yulaf fiyatları ortalaması uluslararası piyasada 156 dolar, 2005 de 221 dolar, 2010 da 302 dolar ve 2018 de aynı hububatların ortalama fiyatı ise 251 dolara yükselmiştir.
2000-2018 arası et ve yem dengesi ele alınacak olunursa yükselen yem fiyatlarından dolayı üretici aleyhine olan ekonomik durum dikkat çekmektedir. Üreticinin 1 torba yem alması için ne kadar et vermesi gerektiği aşağıda dikkatinize sunulmuştur.
2000 yılında kesim fiyatları ortalaması 2,84 tl, yemin kilo fiyatı 0,05 tl, 1 torba yem için 0,88 kg et
2005 de kesim fiyatları ortalaması 9,56 tl, yemin kilo fiyatı 0,3 tl, 1 torba yem için 1,56 kg et
2010 yılında kesim fiyatları ortalaması 18,41 tl, yemin kilo fiyatı 0,47 tl,1 torba yem için 1,24 kg et
2015 yılında kesim fiyatları ortalaması 21,14 tl, yemin kilo fiyatı 0,74 tl, 1 torba yem için 1,75 kg et
2017 yılında kesim fiyatları ortalaması 26,1 tl, yemin kilo fiyatı 0,90 tl, 1 torba yem için 1,72 kg et
2018 yılında kesim fiyatları ortalaması 28,5 tl, yemin kilo fiyatı 1,3 tl, 1 torba yem için 2,28 kg et
Hayvancılığa ve tarıma ayrılan destekler merkezi bütçenin % 2,7 sini oluşturmaktadır. 2019 da yaklaşık olarak 26,5 milyar tl destek ayrılmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder